Alege-ti viitorul
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Cea mai ieftină masă sănătoasă depăşeşte lunar salariul minim pe economie

2 participanți

In jos

Cea mai ieftină masă sănătoasă depăşeşte lunar salariul minim pe economie Empty Cea mai ieftină masă sănătoasă depăşeşte lunar salariul minim pe economie

Mesaj Scris de Antablade Mar 23 Mar 2010 - 0:39

Românul mediu a cheltuit aproximativ 40% din venit pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în 2009, potrivit ultimelor statistici disponibile. MONEY.ro a calculat cât ne costă în medie să mâncăm “ca la carte”, urmând întocmai sfaturile nutriţioniştilor. Verdictul? Ar trebui să cheltuim peste 600 de lei pe lună, ca să mâncăm sănătos. “Preţul” plătit pentru alimentaţie sănătoasă depăşeşte salariul minim pe economie. Atenţie! Doar dacă mâncăm acasă şi cumpărăm alimentele din magazine care practică preţuri mici.
“compromisă” de buget.

Nutriţioniştii recomandă pentru micul dejun una din următoarele variante, explicitate mai jos. Potrivit calculelor MONEY.ro, micul dejun ajunge la aproximativ 5 lei.
I. Un bol de fulgi de cereale (circa 150 de grame) şi un iaurt.
II. O cană de lapte cu cereale.
III. Nuci, alune, stafide, curmale, smochine cu iaurt cu cereale.
IV. Brânză proaspătă, pâine integrală, legume.

Masa de prânz ajunge la circa 10 lei.

Ciorbă/supă, carne slabă (80 de grame) şi o porţie de legume, sau salată de legume şi orez, ori peşte cu legume.

Cina te costă aproximativ 9 lei.

Carne slabă sau peşte (80 de grame) cu legume, ori un iaurt slab (200 de grame) cu un fruct, sau un bol de fructe (200 de grame), sau o salată de legume, sau paste cu legume.

Gustări între mese: fructe proaspete sau/şi fructe uscate, ori seminţe.

Care este necesarul zilnic de proteine, glucide şi lipide?
Glucidele sunt principala sursă de energie a organsimului. Glucidele “bune” sau complexe au absorbţie lentă şi se găsesc în cereale integrale, fructe, lapte, dar şi de legume cu amidon, precum cartofi, mazăre, porumb. Glucidele “rele” se găsesc în dulciurile hiperconcentrate. Au asorbţie rapidă şi nu au valoare nutritivă, sunt calorii “goale” care se văd doar în surpulus de kilograme acumulat. Circa 45% până la 65% din totalul caloric zilnic trebuie acoperit cu glucide “bune”.
Proteinele trebuie să acopere de la 10 până la 35% din totalul de calorii pe care le consumăm zilnic. Nutriţioniştii recomandă consumul de peşte, de carne de pasăre, lactate, seminţe, alune şi produse din soia pentru un aport de proteine de bună calitate, cu valoare biologică mare.
Grăsimile trebuie să acopere până la 35% din necesarul zilnic de calorii. Uleiul de dovleac, uleiul de soia (cu valoare biologică mare), alunele, seminţele, măslinele, uleiul de măsline, şi de arahidele sunt surse de grăsimi “bune”.
Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
Grăsimile bune trebuie să acopere între 20-35% din valoarea calorică a dietei unui om sănătos, cu următoarele observaţii: doar 20% din necesarul caloric zilnic al unui sedentar, al unui vârstnic, al unui obez, în timp ce pentru copii, adolescenţi, adulţi activi, cu consum energetic mare-se recomandă ca grăsimile să acopere 35% din aportul energetic total (caloriile pe care le consumăm zilnic).
Calculează-ţi necesarul zilnic de grăsimi
Sedentari: între 0.7 şi 1 gram pe kilogram corp.
Persoane active: între 1.5-2 grame pe kilogram corp.
Copii şi adolescenţi: 2 grame pe kilogram corp.
Concret. Cât trebuie să mâncăm pe zi?

5-12 porţii de fructe şi legume (o porţie însemnă un fruct mare, sau 2 mijlocii, sau 150 de grame de legume).
5-8 porţii de cereale integrale (o porţie echivalează cu 100 de grame de paste sau 100 de grame de orez gătit sau 35 de grame de pâine).
3 porţii de proteine pe zi (o porţie înseamnă 80 de grame).
2 porţii de lactate (o porţie înseamnă 250 de grame de iaurt sau lapte, sau 65 de grame de brânză).
2-4 porţii de grăsimi (10 grame înseamnă o porţie).

Ce înseamnă pentru românul mediu în bani pe lună aceste proporţii?

4.5 kilograme de fulgi de cereale pe lună: 45 de lei.
15 kilograme de iaurt: 60 de lei.
6.2 kilograme de carne (şi peşte): 62 de lei.
25-30 de kilograme de fructe: 140 de lei.
15 kilograme de legume: 180 de lei.
90 de felii de pâine: 30 de lei.
60 de litri de apă plată: 60 de lei.
Circa 1 litru de ulei: 16 lei.
Total: 593 de lei.
Ciocolată: 400 grame: 16 lei.
Zahăr şi alte dulciuri: 20 de lei.
Total: 629 de lei.

Concluzie

Plătim echivalentul salariului minim pe economie ca să mâncăm sănătos, dacă şi numai dacă tăiem dulciurile de pe listă, şi ne consolăm doar cu zahărul din fructe.
Dacă vrei să mai mănânci şi dulciuri concentrate, preţul “dietei” tale sare cu până la 10% peste nivelul salariului minim pe economie (600 de lei).

Cora
O cutie de lapte (1 litru) la Cora costă între 2.5 lei şi 3.8 lei, iar un iaurt ( 450 de grame) costă în medie 2.5 lei. O pungă de fulgi de cereale cu fructe (500 de grame) costă în jur de 5 lei.
Un kilogram de peşte variază între 6.3 lei (macrou congelat) şi 39 de lei (file somon proaspăt), în timp ce, de exemplu, un kilogram de carne de pui ajunge la 10 lei.
O pungă de legume asortate congelate (400-450 de grame) costă între 3 lei şi 8 lei, în timp ce o pungă de orez cu legume (450 de grame) costă între 4 şi 5 lei.

Apa plată (10 litri) ajunge la 5 lei.

O sticlă de ulei de măsline (500 de ml) ajunge la 16 lei.

Carrefour

O pungă de legume congelate (400 de grame) costă între 4 şi 7 lei, o pungă de fulgi de cereale (500 de grame) costă în medie 5 lei, o sticlă de lapte (1 litru) ajunge la 3 lei, iar un iaurt (200 de grame) ajunge la 2.5 lei.
Un kilogram de peşte costă între 7.5 şi 14 lei, un kilogram de carne de pui costă între 7, 10 şi 17 lei, şi o sticlă de apă (1 litru) costă 1 leu.
Un kilogram de mandarine ajunge la 4 lei.

Real

O pungă de cereale (300 de grame) costă 6 lei, un iaurt (750 de grame) ajunge la 3.3 lei, în timp ce un litru de lapte costă 4.6 lei.
O sticlă de ulei de măsline (500 de ml) ajunge la 16 lei, o pungă de salată (200 de grame) costă 6 lei, în timp ce preţul unei pungi de legume congelate (450 de grame) variază între 4 şi 8 lei. Un kilogram de carne de pui costă între 8 şi 16 lei, iar un kilogram de peşte costă între 8 şi 15 lei.
Un kilogram de portocale costă 2.3 lei, un kilogram de grefuri la 2.2 lei, în timp ce un kilogram de mandarine costă 4 lei.
O pâine integrală (500 de grame), fără aditivi costă în medie 4.8 lei.

Antablade

Mesaje : 9
Data de inscriere : 23/03/2010
Varsta : 34
Localizare : Craiova

Sus In jos

Cea mai ieftină masă sănătoasă depăşeşte lunar salariul minim pe economie Empty Re: Cea mai ieftină masă sănătoasă depăşeşte lunar salariul minim pe economie

Mesaj Scris de adipop Joi 25 Mar 2010 - 13:49

Eu zic sa trecem totul pe forumul cel mare...
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Sunt 3 forumuri acum si nu cred ca la altele care vor apare, vom face fata ca Timp...asa ca trecem punctiform pe acesta, al Zalmoxei.
Asta este....

adi

adipop

Mesaje : 62
Data de inscriere : 22/03/2010

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum